Devet zagrebačkih restorana perfektnih za poslovni ručak

FILOZOFIJA poslovnog ručka u Hrvatskoj može se podijeliti u dva kronološki i običajno različita razdoblja. Prvo je razdoblje trajalo od kraja rata do 2008. godine. To je vrijeme obilježeno vrlo dugim poslovnim ručkovima, s veoma mnogo alkohola i neumjerenim troškovima, koji su kulminirali između 2005. i 2008. godine.

Gastronomski gledajući, u ono su vrijeme na poslovnim ručkovima dominirala velika pečenja, prije svega janjetina s ražnja, teletina ispod peke, a zatim oborite ribe i rakovi. Vrlo malo poslovnih ručkova održavalo se u fine dining ili u autorskim restoranima. Poslije Velike krize 2009. filozofija poslovnih ručkova drastično se promijenila.

Uslijed krize troškovi poslovnih ručkova su se prepolovili. Uvođenjem modernijih korporativnih praksi prepolovilo se i trajanje poslovnih ručkova. Danas se višesatni poslovni ručak načelno smatra posve neprikladnim. Smanjila se naravno i potrošnja alkohola; niti jedan poslovni čovjek koji želi da ga se shvaća ozbiljno ne smije se napiti pred svojim poslovnim partnerom. Naposljetku, sam gastronomski sadržaj poslovnih ručkova skrenuo je prema modernijim kuhinjama, bistronomiji, talijanskoj hrani ili sushiju, s tim da su danas u trendu odležani steakovi, dok bijela riba nikad nije izašla iz mode.

Nadalje, uz gastronomski sadržaj i uz razumne cijene idući važan element za poslovni ručak jest lokacija: ona mora biti ili tamo gdje je svima zgodno, dakle u centru, ili blizu većih poslovnih aglomeracija. Uzimajući u obzir sve ove značajke, sastavili smo listu devet idealnih zagrebačkih restorana za poslovni ručak. 

1. Carpaccio, Teslina 

Carpaccio je dugogodišnji šampion zagrebačkih poslovnih ručkova: vibrantna atmosfera, dobra hrana po razumnim cijenama, širok izbor od pasti do ribe, vrlo solidna vina na čaše i efikasan servis pune Carpaccio već dugo, dugo godina.

2. Vinodol, Teslina

Vinodolova kombinacija tradicionalne i moderne nacionalne kuhinje, razumne cijene, veliki prostori s privatnom blagovaonicom i neobično efikasna posluga za tako velik restoran (hrana se ne čeka dulje od dvadeset minuta) skupa s tjednim promjenama jelovnika, dovode u Vinodol tisuće i tisuće poslovnih gostiju.

3. Zelendvor, Samoborska

Katkad se čini da se kompletni poslovni život zapadnog Zagreba odvija u Zelendvoru, prostranom restoranu pred kojim se često formiraju redovi. Zelendvor drži doslovno sve; od starinskih velikih pečenja, preko roštilja i steakova, do kamenica i škampa. Ništa nije senzacionalno, ali ništa nije ni loše. Osim ribe i rakova, cijene su iznimno prihvatljive.

4. Batak, Remetinečka 

Batak na Kajzerici najatraktivnije je uređen od svih restorana ovog velikog lanca. Meni je dovoljno širok da privlači i one goste koji nisu obožavatelji roštilja, cijene su diskontne, servis brz, a ponuda vina na čaše raznolika i kompetentna. Gužve za ručak posve su neizbježne.

5. Maredo, Andrašecova

Maredo je prije svega restoran za večernje izlaske. No Maredova vrhunska selekcija odležanih steakova, skupa s odličnom vinskom listom i velikim parkingom, može privući niz poslovnih ljudi.

6. Le Bistro, Mihanovićeva

Dok je u Esplanadi boravilo manje turista, Bistro je bio jedan od najpopularnijih zagrebačkih poslovnih restorana. Zadnjih je godina u Bistrou, koji nije velik, često teško pronaći stol, jer dosta stolova zauzimaju hotelski gosti. Ipak, elegantni ugođaj, perfektan servis i uglavnom lagana hrana Ane Grgić Tomić, skupa s odličnom listom vina na čaše, drže Bistro u samom vrhu zagrebačkih poslovnih restorana. 

7. Tekka, Radnička

Tekka je doslovno svaki dan za ručak prepuna obožavatelja sushija iz okolnih poslovnih zgrada. Poslovni ručkovi u Tekki jako su ukusni, relativno lagani i zdravi, što privlači i brojnu žensku publiku.

8. Bistro Vukušić, Slavonska

Cijeli poslovni Žitnjak već godinama jede u ovom jedinstvenom bistrou koji istodobno servira jeftina dnevna jela i luksuznu bijelu ribu. Vukušić spada među posve specifične fenomene zagrebačkog ugostiteljstva, premda je servis katkad grub i amaterski.

9. ManO2, Green Gold

ManO2 po svom DNK nije poslovni restoran nego avangardni fine dining s fenomenalnom vinskom kartom. No ManO2 za ručak prodaje i mnogo steakova i bijele ribe. Taj dio Manova repertoara vjerojatno je namijenjen onim poslovnim ljudima iz Radničke i okolnih nebodera koji ne vole japansku hranu.

Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *