Evo koliko često se trebate seksati da biste usporili starenje

MNOGO je dobrobiti (osim očitih) koje proizlaze iz seksa: sagorijeva kalorije, jača imunološki sustav, potiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u mozgu – pa možda ne čudi da vam seks pomaže da se osjećate mlado.

Seks zapravo može pomoći u usporavanju starenja, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychoneuroendocrinology. Utvrđeno je da je seks barem jednom tjedno povezan s dužim telomerima – zaštitnom kapom na DNA koja određuje životni vijek stanice. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem stanica i duljim životnim vijekom.

Seks može utjecati na usporavanje starenja

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izvještavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su također uzeli uzorke krvi od žena i analizirali stanice na pokazatelje starenja. 

Otkrili su da su žene koje su imale odnose sa svojim partnerima prošli tjedan imale duže telomere u usporedbi s onima koje nisu, piše portal The Healthy.

Ovo istraživanje pokazuje povezanost, ali ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužih telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za ljudsko zdravlje.

Tijekom vremena telomeri se razgrađuju dok se stanice dijele, postajući malo kraći svakom diobom stanice. Smatra se da određeni čimbenici potiču njihovu bržu razgradnju, poput loše prehrane, prekomjernog pijenja alkohola i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da stanice mogu živjeti dulje. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa.

Napomena: provedena studija je mala i rezultati bi se trebali potvrditi daljnjim, opširnijim istraživanjem.

Utjecaj seksa na sreću u vezi

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, studija iz 2017. objavljena u Archives of Sexual Behavioru proučavala je koliko često ljudi govore da imaju seksualne odnose. Studija je pokazala da prosječna odrasla osoba ima odnose 54 puta godišnje, otprilike jednom tjedno, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine.

Iako je taj broj malo opao od 1990-ih, druga studija, objavljena u časopisu Social Psychological and Personality Science, promatrala je više od 30.000 Amerikanaca tijekom 40 i više godina. Istraživači su otkrili da parovi koji su imali seksualne odnose više od jednom tjedno nisu bili ništa sretniji od onih koji su se seksali samo jednom tjedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *