Htjela ostaviti 154 dolara napojnice. Zbog poteza konobarice se predomislila

KULTURA davanja napojnica može postati toksična jer ljudi imaju različita mišljenja o tome koliki iznos treba dati konobaru koji je uložio trud u pružanje kvalitetne usluge.

Raspravu o tome koliki je iznos prikladno ostaviti potaknula je jedna žena koja je odlučila ostaviti velikodušnu napojnicu, ali ju je kasnije povukla i ostavila 4 dolara (oko 3.60 eura) nakon što ju je konobarica lažno optužila da je htjela pobjeći bez plaćanja računa.

Žena je svoju ispovijest objavila na Redditu.

“Mom mužu i meni ide dobro u životu. Ne toliko dobro jer imamo financijskih teškoća, ali dovoljno dobro da možemo uživati u lijepim stvarima i volimo pomoći drugima kad možemo. Jedan od načina na koji to volim činiti je ostaviti veliku napojnicu u gotovini kada konobar radi posebno dobro ili je netko s kim smo se stvarno povezali”, započela je svoju priču. 

“Uzela sam 200 dolara i zamijenila ih s 50”

“Sinoć smo otišli na jedno od naših najdražih mjesta i poslužila nas je fina mlada dama, pretpostavljam u ranim dvadesetima. Odlučila sam ostaviti 200 dolara (oko 183 eura) gotovine za naš račun od 46 dolara (oko 42 eura). Ostavila sam gotovinu na stolu nakon što je stigao račun i, budući da mi nije trebao sitniš, ustali smo se i otišli. Naša konobarica nas je zaustavila na vratima i pomalo bijesno zahtijevala da moramo platiti. Pitala sam je je li pogledala stol, rekla je da nije. Vratila sam se do stola s njom, uzela sam 200 dolara i zamijenila ih s 50 dolara. Dovoljno da pokrijem račun i ostavim malu napojnicu”, rekla je žena i nastavila:

“Rekla sam da je prvo trebala baciti pogled na stol ili nam prići s pitanjem umjesto da pretpostavlja da smo otišli bez plaćanja računa. Činilo se da joj je neugodno i razišli smo se. Moj muž kaže da sam bezobrazna jer sam mogla ostaviti 200 dolara. Ne mislim da jesam jer mislim da se ona mogla bolje nositi s cijelom situacijom i ne sviđa mi se što me nazivaju lopovom.”

Neki opravdavaju ženin postupak

Reakcije ostalih korisnika Reddita su podijeljene.

“Nisi bezobrazna, slažem se s tobom sto posto. Postojalo je više načina na koje je konobarica mogla pristupiti situaciji. Vaša konobarica je upravo dobila lekciju od 150 dolara o tome kako ne raditi s gostima. Nadam se da će joj dobro služiti u budućnosti.”

Drugi reditovac napisao je da bi otišao korak dalje te da ne bi ostavio nikakvu napojnicu: “Konobarica je pretpostavila ono najgore od vas pa je dobila jadnu napojnicu. Ja bih otišao korak dalje – otpratio bih je do stola i pokazao joj 200 dolara u gotovini. Zatim bih otišao na blagajnu, platio točan iznos računa, uzeo ta 4 dolara i otišao ne ostavivši napojnicu.”

Drugi misle da je žena pretjerala

Treći korisnik smatra da je mušterija bila bezobrazna prema konobarici: “Ti si seronja jer tjeraš nekoga da se osjeća usrano zbog slabo plaćenog posla. Kladim se da bi ti dala 4 dolara da si čekala dovoljno dugo da ga gurneš u stražnjicu. Jesi li ikad pogriješila? Umjesto da uvidiš ljudsku grešku. Vjerojatno si kao i uvijek napravila to zbog sebe i svoje reputacije.”

Četvrti reditovac stao je u obranu konobarice: “Vjerojatno je prije imala sličnu situaciju i dobila je packu od menadžera. To je moja pretpostavka jer sam godinama radio bezvezne poslove u restoranu.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *