Kako je Carmela Soprano 25 godina kasnije postala modna ikona generacije Z

PROŠLO je 25 godina otkako se krenula emitirati kultna Obitelj Soprano, serija koja se diljem svijeta smatra jednom od najboljih svih vremena. Serija se na HBO-u prikazivala od 1999. do 2007., a njezin tvorac David Chase stvorio je djelo koje je promijenilo lice televizije.

Dalo nam je lik besmrtnog američkog antijunaka u mafijaškom šefu Tonyju Sopranu, koji predsjeda ekipom gangstera, koji također glume oštećene muževe i očeve, muškarce koji pokušavaju živjeti sa svojim ubojitim tajnama, mračnim sjećanjima i problemima.

Serija, koju je prosjeku gledalo čak 18.2 milijuna gledatelja po epizodi, prikazuje i moćne žene iz mafijaškog miljea, a najistaknutiji lik svakako je bila Tonyjeva supruga Carmela Soprano – senzualna, primamljiva i obgrljena plodovima muževog kriminala.

Dva i pol desetljeća kasnije – Carmela je postala modna ikona generacije Z. Mladi se maskiraju u nju, noseći bunde i hlače visokog struka, dok citiraju njene omiljene replike, a i brendovi su je uključili u svoje marketinške strategije.

Trend “žene mafijaša”

Naime, za prvi veliki trend u 2024., kojim dominiraju glamurozne bunde i sunčane naočale, zaslužna je upravo Obitelj Soprano, odnosno Carmela. TikTok je službeno predstavio estetiku žene iz mafijaškog miljea, vraćajući se u rane 80-e i 90-e.

Kako bi obilježili 25. godišnjicu serije, iz Warner Brothersa su prvo odlučili oživjeti Sopranose na neobičan način. Na TikToku se pojavila kampanja Sopranos in: 25. Tamo sada možete pogledati Sopranose ako nikada niste imali priliku, no s malim twistom.

Warner Brothers je počeo puštati klipove serije epizodu po epizodu u trajanju od 25 sekundi koji rezimiraju cijelu epizodu. Zanimljiv je to način da se proslavi godišnjica, ali i da se kultna serija približi mlađoj generaciji, pogotovo onima koji nisu bili ni rođeni kada je završila s emitiranjem.

A odmah nakon toga TikTokovi modni influenceri zakoračili su prema svojoj eri izgleda mafijaških žena. Trend mob wife prikupio je milijune pregleda na popularnoj platformi. Do sada je #mobwifewinter dosegao 25.7 milijuna pregleda, a #mobwifeaesthetic 61.9 milijuna.

Vraća se odvažni glamur

“Carmela Soprano je hodala da bi ti mogla trčati… Odvažni glamur se vraća”, napisala je influencerica Kayla Trivieri na društvenim mrežama. Raskošne bunde, crveni ruž, obilje nakita, francuski nokti te uvijek prisutne sunčane naočale neki su od detalja ovog viralnog trenda.

I dok je vanilla girl trend zahtijevao minimalnu šminku, izgled mafijaške supruge oslanja se na jak bronzer, sjenilo i kosu ogromnog volumena. “Prekrivamo sve mrlje kao što skrivamo svoje tajne od svojih muževa”, objasnila je tiktokerica Nicki Baber.

Juliet Polcsa, kostimografkinja Obitelji Soprano, opisala je za The Guardian ponovno zanimanje za stil Carmele Soprano kao “laskavu, ali zbunjujuću pojavu”. Kako bi usavršila Carmelin izgled, Polcsa je provodila puno vremena promatrajući kupce u trgovačkim centrima u New Jerseyju.

Carmelu opisuje kao “bogatu domaćicu iz predgrađa”. “Nije imala sofisticiranost bogatašice, ali je imala novca. Bila je 1999. godina i moda je imala specifičnu temu. Usklađena odjeća, nakit, nokti i kosa bili su jako važni”, rekla je.

U nastavku pogledajte kako ovih dana izgleda prosječna naslovnica na TikToku:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *