Pitali smo ljude za čime žale u životu: “Bolest je promijenila moj stav prema svemu”

PROŠETALI smo centrom Zagreba i pitali ljude koji bi savjet dali mlađem/mlađoj sebi. Bilo je zanimljivih i mudrih odgovora, a neki od njih tjeraju na razmišljanje.

“Da sam bio ustrajan kad sam bio u Dinamu…”

“Da sam bio ustrajan kad sam bio u Dinamu, da sam igrao dalje”, priznao nam je jedan 82-godišnjak koji voli nogomet. Na pitanje ima li nešto za čime žali, rekao je: “Ha, žalim što godine prolaze”, i nostalgično se nasmijao.

Dodao je da bi volio vratiti vrijeme. “Najvažnija stvar na svijetu mi je da moja supruga i ja doživimo zajedno starost”, otkrio je i objasnio da je u braku već više od 50 godina.

“Za prolivenim mlijekom se ne žali”

Sreli smo i jednu gospođu koja ima 74 godine. Ona kaže da ne bi puno stvari mijenjala i da može. “Ovakva sam kakvom su me bog, priroda i roditelji stvorili i zadovoljna sam zapravo”, opisala je.

Ni za čime, kaže, ne žali. “Za prolivenim mlijekom se ne žali”, objasnila je pa dodala: “Možda i ima, ali ne želim o tome razmišljati. Želim svoju starost provesti u svakom danu radosno sa svojima.”

Najvažniji u životu su joj, navodi, obitelj, prijatelji, vjera i Hrvatska. “Ne bih nikad svoju Hrvatsku napustila”, priča. Voljela bi jedino, kaže, ponovno proživjeti studentske dane. “Imala sam lijepo društvo. Studirala sam pravo, družili smo se puno više u mladosti nego danas mladi…”

Još se, otkrila je, čuje s kolegama s faksa. “Čak imam prijateljicu u Virovitici s kojom se čujem. Popijemo i kavu. Ja vam volim ljude. Ja vam nisam od ovih kompjutera danas. Ja volim ljude sretati, ali dobre ljude. I želim svima dobro na ovo svijetu”, poručila je.

“Ne bih se htio vratiti više na ovaj svijet”

“Prvo bih rekao ljudima da čuvaju zdravlje. Moja sestra pokojna je rekla da mladi ljudi do 35. godine sa svojim ponašanjem žele izgubiti zdravlje, a poslije 35. i 40. izmišljaju kako bi vratili to zdravlje”, mudro se dosjetio jedan 73-godišnjak s kojim smo razgovarali.

Savjetovao je ljudima i da izbjegavaju pušenje i pretjerivanje s pićem. “Ja isto si malo cugnem, ali ne da se valjam i te stvari”, navodi. On ne bi htio vratiti vrijeme. “Što je bilo – bilo je. Pokatkad pročitam nešto o reinkarnaciji. Ne bih se htio vratiti više na ovaj svijet”, iskreno govori.

Dao je i objašnjenje: “Mislim da čovjek ako lijepo proživi i zadovolji svoje srce i dušu, poslije toga nema ništa što bi mu bilo nanovo. Mislim da je to-to.” Na pitanje koja mu je najvažnija stvar na svijetu, kratko je odgovorio: “Vjera i bog.”

“Najljepši period života je između 40. i 50.”

Jedna žena (72) ispričala nam je da joj je najljepši period života bio između 40. i 50. godine. “Sve sam ostvarila do tada, a tad sam još mogla uživati. Bila sam još zdrava, mlada, puna elana, relativno dobrog izgleda, nisam bila bolesna… U poslu sam postigla ono što sam si zacrtala, djeca su odrasla…”, objašnjava.

Sada joj je najvažnija stvar da “svako jutro kad se probudi ima osmišljen dan”. To ostvaruje tako što si zacrta zadatke. “Jedan dan idem na talijanski, jedan dan idem na vježbanje Tai Chija, jedan dan na masažu, jedan čuvam unuke, nedjeljom kuham za cijelu obitelj, za nas 10. Nekad negdje putujem, i tako”, otkrila je.

“Bolest je promijenila moj stav prema životu”

“Teško je to reći sada. Svi ti savjeti stječu se kroz život. Ja sam prije 18 godina bila ozbiljno bolesna i to je promijenilo moj stav prema životu i prema svemu. Sada mi je najvažnije da sam u duši sretna, da sam sretna i zadovoljna žena”, priznala nam je jedna gospođa (76).

Ne žali ni za čime. “Sve ovo što sam prošla, to su bila učenja u mojem životu. I ne treba ni za čime žaliti nego prihvatiti sve u životu kako vam dolazi”, pojasnila je. Sada joj je najvažnije, kaže, da se nađe s prijateljicama u šetnji. “Bavim se keramikom, crtam, šećem i uživam u životu.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *